Sådan monterer du dine nye greb

 

Uanset om du skal montere greb på dit nye køkken eller blot udskifte grebene på et eksisterende køkken, vil vi gerne hjælpe dig godt på vej. Så mangler du guidelines til montering af greb på køkkenlåger fra IKEA eller andre brands? Så læs videre.

Med en boreskabelon er det nemt at montere greb og knopper. Med den praktiske skabelon kan du tilpasse og markere hullernes placering, så knopper og greb bliver monteret korrekt og præcist hver gang.
Boreskabelonens liste kan hvile på lågen eller skuffens kant og du kan på den måde placere skabelonen helt lige, så du sikrer at hullerne placeres præcist og i en lige linje hver gang. Ligeledes sikrer boreskabelonen, at der er den korrekte afstand mellem skruehullerne.


Følgende materialer skal bruges:

  • Skruetrækker
  • Boreskabelon
  • Blyant
  • Bor i Ø4, Ø5 eller Ø6 mm (alt efter monteringsskruernes størrelse)
  • Boremaskine
  • tommestok

1) Vælg placering af grebet

Først skal du tage stilling til, om grebet skal sidde i midten eller i siden. Hvis grebet skal sidde i midten, afmærkes midten af lågen ved hjælp af tommestok og blyant. 

2) Anvend boreskabelonen

Hvis grebet skal sidde i midten, placeres boreskabelonens midte ved afmærkningen. Hvis grebet skal sidde i siden, placeres boreskabelonen, så den flugter med skuffens/lågens kant, som vist nedenfor. Uanset sikrer boreskabelonen at alle greb vil sidde præcis det samme sted.
Marker via boreskabelonen, hvor dine huller skal bores. Boreskabelonen har hulafstande fra c/c 32 mm til c/c 320 mm. Det er afstanden mellem grebets to skruehuller der bestemmer dette.

3) Bor hullerne i lågen eller skuffen

Bor huller efter dine afmærkninger. Sørg for at vælge den rette type bor i den korrekte størrelse.

4) Montering af selve grebet

Brug derefter en skruetrækker med et passende skruehoved, til at montere grebet. Vi anbefaler at du skruer alle greb fast med en skruetrækker for ikke at ødelægge gevindene.

Udskiftning af gamle greb

1) Afmonter de gamle greb

Hvis du ønsker at udskifte de eksisterende greb på dit køkken, skal du starte med at afmontere grebene og måle afstanden mellem de to skruehuller fra det gamle greb.

2) Vælg de korrekte greb

Det er vigtigt at afstanden måles fra midten af det ene hul til midten af det andet hul. Det mål kaldes c/c og måles altid i millimeter. Hvis der f.eks. er 12,8 cm mellem de to huller, skal du bruge et greb der har hulafstand c/c 128 mm.

3) Monter de nye greb

Brug en skruetrækker med et passende skruehoved, til at montere de nye greb. Vi anbefaler at du skruer grebene fast med en skruetrækker for ikke at ødelægge gevindene.

 

Værd at vide om c/c mål

De mest anvendte hulstande (c/c) på greb er c/c 96 mm, c/c 128 mm og c/c 160 mm, men hos Copenhagen Home Design finder du et stort udvalg af greb i over 30 forskellige længder.

Hvis du ønsker greb som er længere end de eksisterende, kan det være en idé at vælge et bredere greb, et profilgreb som flugter med lågen eller et greb med en bagplade som vil kunne dække gamle skruehuller. Se alle vores greb.

Hvor skal grebet placeres?

Det kan være svært at vurdere, hvor grebene skal placeres da mulighederne er uendelige. Her får du nogle tommelfingerregler for hensigtsmæssig placering af greb på forskellige skabstyper, herunder underskabe, højskabe og overskabe.
Selvom der ikke er nogen faste regler for præcis, hvor greb og knopper skal placeres, er der visse retningslinjer, der kan forbedre både funktionaliteten og æstetikken af dit køkken.
Tommelfingerreglen foreslår normalt, at du monterer køkkengreb og -knopper mellem 2,5 og 5 cm fra kanten af låger og skuffer. Dette område giver dig tilstrækkelig plads til at få et godt greb uden at skabe en ufordelagtig overbelastning på møblerne.

Placeringen af køkkengreb på underskabe afhænger af flere faktorer, inklusive skabets størrelse, dets placering i køkkenet og dine personlige præferencer. Et vigtigt hensyn er størrelsen på selve håndtaget. Større greb kræver mere plads, så sørg for, at der er tilstrækkelig plads til at åbne skabet fuldt ud uden at støde ind i omkringliggende skabe og greb. Dette er især vigtigt for hjørneskabe eller skuffer, hvor der er en risiko for at ramme naboskabe eller greb.

Når det kommer til placeringen af køkkengreb, er der ingen faste regler eller standarder, men der er flere muligheder, du kan overveje:

Køkkenunderskabe:

Skuffer: Placeringen af grebet afhænger af skuffens design. Ved glatte skuffefronter kan grebet placeres enten i midten eller øverst.

Låger: Grebet kan placeres på tre forskellige måder – i midten af lågen, øverst i midten eller øverst i siden modsat hængslerne. Denne placering giver dig mulighed for at vælge mellem vandret eller lodret retning.

Højskabe:

Skuffer: Placeringen af grebene på skufferne afhænger igen af designet, men overvej at placere dem i midten eller øverst afhængigt af skuffens facade.

Låger: For skabslåger kan du vælge mellem to placeringer - i midten af lågen eller i siden modsat hængslerne. Også her kan du vælge mellem vandret eller lodret placering.

Overskabe:

Låger: På overskabslåger kan du placere grebet enten i midten i bunden eller nederst modsat hængslerne. Valget mellem vandret eller lodret placering afhænger af dit køkkendesign og personlige præferencer.

For højskabe med to låger følger den samme tommelfingerregel, men placeringen er ofte modsat hængslerne - nederst på den øverste låge og øverst på den nederste låge.

 

I sidste ende afhænger valget af placering af dine køkkengreb af dine personlige præferencer og køkkendesign. Vi anbefaler altid at du overvejer forskellige muligheder og måske eksperimentere med forskellige placeringer for at finde den bedste løsning, der passer til dig og dit køkken. En korrekt placeret køkkengreb kan ikke kun forbedre funktionaliteten, men også tilføje et æstetisk touch til dit køkkendesign. Vælg bl.a. mellem messinggrebsorte grebporcelænsgreb og køkkengreb. Er du på udkig efter nye knopper, kan vi også tilbyde en bred pallette alt fra messingknopperporcelænsknoppermøbelknopper til sorte knopper

 

Se mere om montering af greb på denne youtube video.


Hvis du er i tvivl om noget eller har spørgsmål til montering af greb, hører vi meget gerne fra dig. Skriv da til os på mail@copenhagenhomedesign.dk.

 

Du kan også læse vores andre guides. Læs den ultimative guide til at vælge det rigtige dørhåndtag. Du kan også starte dit næste DIY-projekt: Lav en unik knagerække, se hvordan her.

AlleGuideProduktinformation